Mijn Teamleden

Entrepreneurial – school

Terwijl de rest allemaal nog bij komt van de laatste gezellige avond in Riga, besluit ik in het vliegtuig mijn computer eens aan te zetten. De afgelopen 13 dagen hebben een enorme impact op mijn leven gehad in de goede zin van het woord.
Ik heb een hele lading internationale vrienden gemaakt, een fantastische tijd gehad, Riga leren kennen en last but not least: ontzettend veel geleerd over entrepreneurschip (ondernemerschap) en mijzelf.

Hoe het begon.
Maandag 12 augustus 2013 werd ik om 9.15 op schiphol verwacht. Samen met andere studenten en docenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Universiteit Wageningen vertrokken we met Baltic Air richting Riga (Letland). Na een twee uur durende vlucht en een korte busrit kwamen we uiteindelijk aan bij het Elefant Hotel. Onze slaapplek voor de aankomende twaalf nachten.

En waarom?
Tsja, misschien vraag je je ondertussen af waarom er 42 studenten in de zomervakantie een course gaan volgen in het buitenland? Het enige concrete antwoord wat ik daar op kan geven is: om te leren over ondernemerschap.
Toch was deze summercourse niet zoals ik het verwacht had: de hele dag ” saai” in een klaslokaal zouden gaan zitten en naar een leraar zouden staren die dmv zijn powerpoint ons meer zou gaan vertellen over entrepeneurschip. Toch is het tegendeel waar. Ja, we hebben naar powerpoints gekeken en uitleg gekregen, maar ik denk dat dat maar max 10% was van de tijd dat we aan de opdracht gewerkt hebben. En NEE, het was bij lange na niet saai te noemen! De termen ” stimulerend” en ” uitdagend” komen dichter in de buurt.

De teams
De eerste avond maakten we meteen kennis met alle deelnemers van de Baltic summerschool. Studenten uit Duitsland, Tsjechië, Estland, Letland en Nederland van verschillende universiteiten namen deel aan dit programma. De indeling: Iedere groep bestond uit 6 studenten van alle 6 de universiteiten. Het gevolg kan je dus wel raden: 13 dagen lang Engels met elkaar spreken. En als je je dan af vraagt of dat gelukt is, dan kan ik volgens mij wel met zekerheid zeggen dat ik, en velen met mij, weer een heel stuk gegroeid zijn in het spreken en schrijven.

De opdrachten
Na de feestelijke eerste avond kregen we de volgende ochtend in onze “thuisbasis te Riga Technical University” onze opdracht te horen. ” Ga Riga in en leer elkaar vandaag beter kennen, vorm een team door middel van activiteiten en leer op elkaar vertrouwen”. Dit lijkt misschien niet heel concreet, maar alle oefeningen van de eerste dag waren gericht op het vormen van een team met allemaal mensen die je niet kent. Belangrijk? ja. Leerzaam? echt wel! Leuk? eerder fantastisch!

De dagen daarna stonden eigenlijk volledig in het teken van ondernemerschap. We hebben het hoofdkantoor van Stenders, Draugiem en Laçi bezocht en uitleg gekregen over de ondernemingen en het Business Canvas Model op deze bedrijven toegepast. Daarnaast zijn we ook bezig gegaan met het bedenken van onze eigen onderneming. Hiervoor hebben we eerst ideeën gegenereerd en vervolgens problemen gezocht en deze aan elkaar gekoppeld. Na nog een aantal selectieprocedures hebben we uiteindelijk 3 van de 64 ideeën gekozen. En dan komt natuurlijk het moeilijkste.

Welk idee is het beste?
Om er achter te komen welk idee het beste is, hebben we onze ideeën gepitcht voor de rest van de groepen en hebben we elkaar voorzien van vragen, tips en tops. Met deze feedback konden we uiteindelijk onze ideeën verder ontwikkelen en uiteindelijk hebben wij ons Eco-friendly Rainpipe idee gekozen. Vanaf dat moment kwam eigenlijk de al opgedane kennis aan bod wat vooral handig was bij het opstellen van het business canvas model.
Voornamelijk in de tweede week hebben we ons idee verder ontwikkeld, marktonderzoek gedaan, research gedaan, prototypes gemaakt en een (executive summary van een) bedrijfsplan opgesteld.

Dragons Den
Het uiteindelijke resultaat, waren 7 bedrijven die eigenlijk allemaal unieke producten hadden. Alle ideeën weken af van het oorspronkelijke idee dankzij de gegeven feedback. Deze ideeën hebben we vrijdag allemaal gepresenteerd aan de Dragons Den. Het uiteindelijke resultaat was dat ons product (Aqua+) door de dragons is verkozen tot runner-up. Dit hield in dat wij op de 3e plek geëindigd waren, maar wel moesten we doorzetten met ons idee! Super Gaaf!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s