Interpersonal

En toen was het eindelijk zo ver… Na een week druk onderzoek doen naar Interpersonal Communication er een presentatie over moeten houden. Om eerlijk te zijn wist ik tijdens de presentatie zelf nog niet eens zo goed wat de definitie van ‘Interpersonal communication’was. Naar mijn mening was dat het gebruik van sociale media waarbij je, terwijl je elkaar ziet, een interactie hebt.

Wat is interpersonal

Wikipedia (in het engels) geeft een redelijk beeld van de definitie van Interpersonal communication. Zoals ik al vermoedde, gaat interpersoonlijk communicatie alleen als je elkaars lichamelijke communicatie er bij kan zien.
Om je een beeld te geven: Skype, MSN en Facetime zijn tools die voor interpersoonlijke communicatie gebruikt kunnen worden. Om toch even duidelijkheid te hebben: Livecasting valt niet onder interpersoonlijke communicatie. Het is hierbij namelijk niet mogelijk om jou reactie aan de Livecaster te laten zien in beeld, maar alleen in woorden.

Waarvoor zal ik het gebruiken

Interpersoonlijke communicatie is iets waar ik al sinds het ontstaan aan gewend ben geraakt. Mijn vader spendeert vanwege zijn werk soms de nodige maanden in het buitenland en dan is het erg fijn om elkaar toch even te kunnen zien en te kunnen spreken. We begonnen met MSN, maar tegenwoordig is Skypen op de Ipad toch wel net zo makkelijk. Je kan de persoon aan de andere kant eigenlijk overal mee heen nemen in plaat van alleen achter je bureau te zitten… Echt een uitkomst.

Interpersoonlijke communicatie in bedrijven

Tegenwoordig bieden interpersoonlijke communicatie tools ook vele mogelijkheden voor bedrijven. Bedenk eens een dat je een presentatie zou kunnen geven via Skype, dat je een sollicitatiegesprek kan doen met iemand die eigenlijk altijd onderweg is. Of ga in gesprek met een opdrachtgever/werknemer zonder dat er iemand moet gaan reizen om te zorgen dat je elkaar kunt zien. De oplossing voor fileproblemen toch??….

Nadelen interpersoonlijke communicatie

Communiceren is sowieso een vak appart. Zowel mondeling als lichamelijk is goed communiceren erg lastig. Iedereen kent wel een geval waarin je lichaam iets anders zei dan je mond of visa versa. Dit zelfde probleem komt dus ook voor bij Interpersoonlijke communicatie. Het gebeurt zonder dat je er echt bewust van bent, maar voor je het weet heeft iemand je niet helemaal begrepen en is er onenigheid of verwarring. Het is dus goed om in de gaten te houden dat dit kan gebeuren. Maar interpersoonlijke communicatie is wat mij betreft nog steeds beter dan het gebruik van email. Emails leveren in mijn ogen juist nog meer verwarring en is er na vaak heen en weer mailen eindelijk een beetje duidelijkheid. Met interpersoonlijke communicatie via bijvoorbeeld Skype kan je veel sneller en gemakkelijker uitleggen wat je wil en hoe je datgene wil hebben. In plaats van 5 mails tikken en doorlezen, ben je (misschien wel) in 5 minuten klaar. Betere kwaliteit in kortere tijd?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s